trainingen in grafische programma's

Achtergrond Photoshop laag bewerken

Photoshop achtergrond

Transparante achtergrond in Photoshop

Het komt vaak voor dat je in Photoshop een afbeelding opent en een deel als achtergrondlaag wil verschuiven, transparant maken, wit maken of verwijderen. Bij een normale laag is dat geen probleem, maar de laag waarin de afbeelding zich bevindt als ie wordt geopend krijgt een aparte benadering van Photoshop. Hij zit namelijk deels op slot, vergrendeld. Je kunt de pixels in het beeld wel veranderen van samenstelling maar niet zomaar verwijderen of verschuiven.

Achtergrondlaag

De eerste laag in een geopende afbeelding in Photoshop wordt een achtergrondlaag genoemd en is beveiligd zodat je deze niet per ongeluk kunt verschuiven met je verplaatsen gereedschap (het zwarte pijltje). Om die laag toch te kunnen bewerken moet je ze ontgrendelen, en dat is te doen aan de hand van een simpele handeling, je dubbelklikt namelijk op de betreffende laag, in het deelvenster lagen rechts in je dock, (een scherm geeft dan aan of je de naam van de laag wil veranderen van laag 0 naar iets anders) en klikt vervolgens op ok. Voila! Je kunt de laag nu verschuiven ten opzichte van je canvas, je kunt delen weghalen / gummen waardoor de transparante achtergrond tevoorschijn komt (geblokte weergave), en je kunt de laag verplaatsen in de laagvolgorde als je met meerdere lagen werkt.

Content aware

Let op! Als je de achtergrondlaag hebt ontgrendeld kun je niet zomaar meer werken met de zogenaamde content aware toepassing in Photoshop. Je zal dan de laag weer moeten omzetten naar een achtergrondlaag vanuit het menu lagen > nieuw > achtergrond uit laag.